miercuri, 4 februarie 2009

FOLCLOR DIN JUDETUL NEAMT

 

ATENTIONARE


  1. ACEST BLOG ESTE O PAGINA CU OPINII PERSONALE. 
  2. NU AM DORIT SA PREZINT UN CLASAMENT AL INTERPRETILOR SI ANSAMBLURILOR  FOLCLORICE, CI O EVIDENTA A ACESTORA. 
  3. TOTI  MUNCIM PENTRU FOLCLORUL NEMTEAN SI TOTI SUNTEM EGALI. 
  4. CINE DORESTE SA FIGUREZE SAU SA NU MAI FIGUREZE AICI POATE SA-MI SOLICITE ACEST LUCRU LA EMAIL-UL SAU TEL. DE MAI JOS 
  5. BLOGUL NU REFLECTA NEAPĂRAT, POZITIA  INSTITUTIILOR  ABILITATE IN DOMENIUL CULTURAL! 




Judeţul Neamt este una din zonele  cele mai frumoase ale Romaniei, cu un bogat potential etnofolcloric.
Această pagină a fost creată de subsemnatul din dorinţa de a alcătui o baza de date in domeniu si de vă prezenta rapsozi, interpreti si ansambluri folclorice nemţene.

Interpretii si ansamblurile prezentate în această pagină, încearcă să ducă mai departe cântecul si traditiile populare, şi să reprezinte cu cinste plaiurile nemţene.
Acesti oameni trebuie sprijiniti.
Sunteti invitati sa va spuneti punctul de vedere in legatura cu acest subiect.
Vă mulţumește anticipat,


CREATORUL ACESTUI BLOG, 
Rapsodul popular Ghiţă Dandu

Pagină personală: 
ghitadandu-traditii.blogspot.com/

Email: 
ghitadandu@gmail.com

Telefon: 
0742501539



RAPSOZI SI INTERPRETI POPULARI NEMTENI



NELU HONGU

Interpret de muzica populara din orasul Roman-Neamt. Este nascut in satul Galbeni, comuna Filipesti, jud. Bacau la limita cu judetul Neamt . Initiator a numeroase proiecte culturale. Sprijina tinerele talente in domeniul folcloric al judetului. Colaborator important al ansamblului Floricica de la munte Piatra Neamt.Din păcate, a trecut în neființă, în anul 2018. Dumnezeu să-l odihnească!








_____________________________

COSTICĂ MATEI CREANGĂ

Rapsod şi interpret popular din comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ.
Fidel păstrător al tradiţiilor populare, realizator al mai multor albume muzicale autentice. Deasemenea este realizator al unui deosebit festival-concurs pentru tinere talente care-i poartă numele.










______________________________

TITI COZMA


Interpret de mare valoare artistică, culegător al folclorului autentic zonal. Deţine o bază de date în domeniu inestimabilă.
Fost solist al ansamblului CERNEGURA din Piatra Neamţ. A avut privilegiul de a fi coleg şi de a lucra alături de mari nume ale folclorului moldovenesc dintre care enumerăm : dirijor Dumitru Catargiu, Anton Achiţei,Mina Pâslaru, Marcela Guragata, Vasile Lupu, Nicoleta Vasilovici, Valerica Patrichi şi alţii
Un real talent, şi un promotor al folclorului nemtean.
____________________________

GHIŢĂ DANDU
ghitadandu.blogspot.com
ghitadandu@gmail.com
0742501539
Rapsod popular și prezentator de spectacole tradiționale originar din comuna Pângăraţi, jud. Neamţ. Absolvent al Scolii Populare de Artă din Piatra Neamţ, la clasa prof. Nela Frâncu si licentiat al Facultatii de Drept din București. Colaborator al posturilor de televiziune locale şi naţionale . Realizator a unei culegeri de folclor literar muzical precum și al unui album cu muzică populară autentică zonală. Albumul contine piese muzicale provenind din zona etnofolclorică de mijloc al Văii Bistriţei.






_____________________________

NARCIS PRECUP



Interpret autentic de muzică populară si de petrecere, din comuna BORCA, judeţul Neamţ. Realizator al unui minunat album cu muzică populară de pe Valea Muntelui.








_____________________________


IONUŢ MATEI
Interpret de muzică populară originar din comuna Războieni, judeţul Neamţ. În prezent domiciliat în oraşul Piatra Neamţ. Realizator al unui album cu muzică populară zonală.









_____________________________


STEFAN ENASEL

Interpret de muzica populara din Roman, judetul Neamt. Inca din frageda copilarie i-a placut sa cante la clacile din sat, sezatori, nunti, hramuri, la serbarile de sfarsit de an scolar, facandu-se remarcat ca o  voce ce promitea inca de atunci. Viata interpretului Stefan Enasel, inseamna cantec – cantecul daruit din suflet celor multi, care se bucura si care canta odata cu el. In cantecele lui Stefan Enasel veti regasi firescul si simplitatea melosului de pura esenta taraneasca mostenita de la vechi rapsozi, dar si teme actuale izvorate din propria existenta, cuprinzand cu precadere cantecul de dragoste, de joc, de nunta, de instrainare. Primele  inregistrari  le-a  realizat  la  Suceava  impreuna  cu  orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” .  In anul 2006 a inregistrat un  album de muzica populara intitulat „Vornicel ca mine nu-i !” realizat la Casa de Discuri - Ana Sound .          

_____________________________

NELU SARBU


A trecut în neființă în anul 2018. A fost un deosebit interpret de muzica populara si de petrecere din Roman, Judetul Neamt. Membru al Formatiei Cristal. Iubitor de foclor si muzica buna. Colaborator al posturilor locale si nationale de televiziune. A copilarit in zona minunata din Pojorata- Campulung-Moldovenesc de unde a preluat dragostea de folclor si de frumos ! 








________________________________________



VIOREL STRAMBEANU
Interpret de muzica populara si de petrecere din Piatra Neamt. Originar de pe Valea Bicazului. Face parte din urmasii Tarafului Strambenilor din Bistra, Bicazu-Ardelean, jud. Neamt. Realizator al unor albume reusite cuprinzand muzica populara si de petrecere. Duce mai departe traditia si cantecul popular al zonei de interferenta Ardeal - Moldova.





_____________________________________


RADU EUGEN CIUCANU




Virtuos instrumentist ( vioară ), autodidact,   din Bicazul Ardelean , Jud Neamt. O prezență constantă la nuntile muntenilor bicăjeni! Realizator al unui album cu piese instrumentale de pe Valea Bicazului.











_______________________________________

NECULAI GAVRILIU


Rapsod popular din Comuna Pipirig, jud. Neamţ. Realizator al unui album cu muzică populara autentică. Deţinător al unui material folcloric original.









_______________________________________



FLORIN MIHUŢ

Interpret de muzică populară din Piatra Neamţ. Un timbru deosebit, o voce inconfundabilă. Realizator al unui album cu muzică populară zonală. Este un maestru al petrecerilor traditionale moldovenesti ! 







_________________________________



MIHAELA BALASCA

Interpreta de muzica populara din Roman, judetul Neamt.
Studii de specialitate in domeniul muzical.
Realizatoare  a unui album cu muzica populara din zona folclorica Valea Siretului Neamt, orchestrat de instrumentisti ai ansamblului Ciprian Porumbescu din Suceava.
Participa activ la emisiuni si concursuri in domeniu, atat la nivel judetean cat si la nivel national.




__________________________________________________


GEORGIANA AXINTE-SERBAN



Profesor de canto popular la Scoala populară de artă din Piatra Neamț. Moderator Tv de emisiuni folclorice ! Realizatoare a unui album cu muzica populara zonala!







______________________________________________



MARIA TIFREA


Solista de muzica populara si de petrecere din Piatra Neamt. Originara din zona etnogeografica, de interferenta Moldova-Ardeal, de pe Valea Bicazului. Absolventa al Facultatii de muzica. Profesor talentat de canto-popular. A realizat un frumos album cu piese populare originale. 



__________________________________________

GIGI MOROȘANU


Interpret de muzică populară de la Roman, județul Neamț. Abordează un repertoriu de cântece valoroase, de mult uitate.













___________________________________________


IONELA BRĂNISTEANU




Interpretă de muzică populară originară din Vânători-Neamt. Studii de specialitate în domeniul muzical. Realizatoare a unui album cu muzică populară autentică zonală. 









___________________________________




CULITA PAUN

Solist instrumentist ( Trompeta) din localitatea Bicaz, judetul Neamt. Fondator al unei formatii muzicale cu specific de taraf, numita Formatia Fratii Paun. Deasemenea, realizator al unui album cu muzica instrumentala pentru nunta.



_______________________________________________

VIOREL TANASIA


Solist vocal cu un repertoriu si o voce deosebită, din localitatea Bicaz, judetul Neamt. Colaborator vechi al formatiei Fratii Păun. Specializat in primul rand, pe muzica de petrecere.








_________________________________________________

COSTEL RUSU


Solist vocal din localitatea Bicaz, judetul Neamt. Specializat pe muzica de petrecere. Colaborator al formațiilor lăutărești zonale. 












_______________________________________



SIMONA MANOLACHE

Tanara si talentată interpretă de muzică populară din Tg. Neamt. O prezenta constantă la festivalurile si concursurile de folclor din Neamt si din tara ! Abordează cu succes mai multe genuri muzicale. 







_______________________________________

VASILE URZICA




Talentat interpret de muzica populara din comuna Vanatori, Neamt. Absolvent al Facultății de muzică. Un artist și un om remarcabil. O prezenta constantă la festivalurile si concursurile de folclor din Neamt si din tară !  





__________________________________________________


DOREL UNGUREANU


Interpret de muzică populară din Borca, județul Neamț. Un repertoriu autentic, o prezență autentică!













__________________________________________


SINZIANA OSLOBANU


Tanara si talentata interpreta de muzica populara din Tg. Neamt. Absolventă al facultății de Muzică. O prezenta constanta la festivalurile si concursurile de folclor din Neamt si din tara ! Se asteapta cu interes imprimarea unui material folcloric zonal ! 










_______________________________________

SERGIU CHIRILEASA


Interpret de muzica populara din comuna Bodesti, judetul Neamt. Abordează cu mare succes și alte genuri muzicale. Participant si laureat la concursuri si emisiuni tv.











_____________________________________

ALINA CARNARIU


Interpreta de muzica populara din Piatra Neamt, participanta si laureata la numeroase concursuri si emisiuni tv. O voce deosebită. 


___________________________________________


MARA APETREI


Interpreta de muzică populară.   O voce puternică și melodioasă, o prezență autentică a folclorului tânăr nemțean. Colaborează cu ansamblurile profesioniste ale județului. 









______________________________________


LORENA CARMEN ACATRINEI



 Interpretă de muzică populară din localitatea Tupilați, județul Neamț, realizatoare a unui album discografic cu muzică populară zonală. Una din prezentele tinere remarcabile ale folclorului nemtean. 









___________________________________


CATALIN STANICA



 Interpret de muzica populara din Zănesti, judetul Neamt. Timbru vocal inconfundabil, laureat al unor concursuri locale de folclor pentru elevi si tineri !







____________________________________

SORANA DASCALU



Interpreta de muzica populara din Stefan cel Mare, judetul Neamt. Participanta si laureata a numeroase concursuri de folclor pentru tineri. 








_______________________________________

 DAIANA VINCA


Studentă al Conservatorului din Cluj. Tanara interpreta de muzica populara din comuna Zanesti, judetul Neamt. O prezenta scenica placuta, un real talent.  Laureta a concursurilor de folclor zonale si nationale.

















___________________________________

DENISA POPA



 Interpreta talentată de muzică populară din Savinesti, judetul Neamt. Participanta si laureata a unor concursuri de folclor pentru copii si tineret.





___________________________________


SANZIANA GABRIELA ODOR



Eleva.  Interpreta de muzica populara din Tazlau, judetul Neamt. Repertoriu original din Zona Etnofolclorica a Tazlaului. Participanta si laureata a numeroase concursuri de folclor pentru tineri din judetul Neamt si din tara. 







______________________________________________

CRISTINA SORIC


 Interpreta de muzica populara din comuna Pangarati, participanta si laureata a unor concursuri si a unor emisiuni tv.









__________________________________________________


 GEORGIANA EMILIA TANASA

 Interpreta de muzica populara din comuna Costisa, jud.Neamt, participanta si laureata a festivalului Florile Ceahlaului si a altor festivaluri si concursuri pentru copii si tineret din țară Canta si folclor banatean din zona in care s-a nascut si a trait o parte din viata.










_________________________________________



ANA DRAGU

Originală interpreta de muzică populara din Tg. Neamt. Abordează mai multe genuri de muzică. Participanta si laureata la numeroase concursuri si emisiuni tv pe plan local si national printre care ,,Florile Ceahlaului". 









_________________________________________

ALICE PRUNDU


Elevă. Talentată solistă din Piatra Neamț. Abordează cu succes mai multe genuri muzicale! A participat și a fost laureată la multe concursuri județene și naționale. 







_________________________________________






ANSAMBLURI FOLCLORICE DIN JUDETUL NEAMT


......................................................................................



Ansamblul  folcloric ,,Floricica de la munte'' din Piatra Neamt


Ansamblul a luat fiinţă în anul 1971, ca si grup folcloric de cântece şi dansuri populare, sub denumirea de „Floricică de la munte” (dans vechi care încă se mai joacă în satele de pe Valea Bistriţei).

Ansamblul „Floricică de la munte” este format din taraf tradiţional şi grup de dansatori.  Repertoriul actual cuprinde cântece şi jocuri populare din cele mai importante regiuni etno-folclorice româneşti. 

__________________________________________

Ansamblul folcloric ,,Toporasul" din Piatra Neamt
toporasul.blogspot.com/


Ansamblul "Toporaşul" a fost înfiinţat în anul 1986 de catre Colegiul Tehnic ˝Gheorghe Cartianu˝ Piatra Neamt.
Repertoriul: Dansuri populare din zona Neamţ – Moldova.
Din componenta acestuia fac parte elevi talentati ai colegiului.







___________________________________________

Ansamblul folcloric ,,Mugurașii" din comuna Mărgineni-Neamț
Adăugați o legendă
 Ansamblul folcloric"Mugurașii", a fost înfiinţat în anul 2009 de catre Dorina Surdu, cadru didactic din comuna Mărgineni, jud. Neamț, având același coordonator de la înființare și până în prezent. Din componenta ansamblului de cântece și dansuri populare, fac parte elevi talentati ai localității.
Premii obținute de Ansamblul folcloric Mugurașii la diverse concursuri:
-Locul I: Festivalul de folclor “Maria Tanase” – Craiova
-Locul I: Festival folcloric “Moldova mandra gradina” – Botosani
-“Cerbul de aur – junior”- diploma de participare
-Festival de datini si obiceiuri de iarna: Tazlau- locul I,Roznov – locul I,Covasna – locul I
-Festival “Canta bucium pe Ceahlau” – mentiune
-Festivalul Martisorului – locul I si II 
___________________________________________



Ansamblul folcloric ,,Codrii Neamtului" din Piatra Neamt


Ansamblul Folcloric ,,Codrii Neamțului",  s-a nascut din dorinta de a pastra si perpetua dansul popular asa cum este el in forma sa originala si traditionala.
Cu sprijinul maestrului coregraf Nae Rotaru, ansamblul reuseste sa ia fiinta in iarna anului 2009, sub directa indrumare a coregrafului Sebastian Coroi.
Ansamblul are in componenta un corp de dansatori tineri care fascineaza prin forta, autenticitate si sensibilitate coregrafica prin care valorifica varietatea dansului popular moldovenesc precum si al diferitelor zone etnofolclorice ale tarii.
Ansamblul colaboreaza cu solisti vocali recunoscuti cu predilectie pentru frumusetea vocilor si stilul interpretativ.
O nota aparte o prezinta costumele, care, prin amprenta cromatica a specificului popular zonal, in deplina concordanta cu repertoriul adus in scena, sunt bijuterii ale artei populare manuale. Ele stralucesc prin acuratetea autenticului, a culorii si elegantei autohtone.
De la infiintare si pana in prezent ansamblul a participat la diferite concursuri si festivaluri, unde a castigat o multime de premii si trofee. Repertoriul contine suite de dansuri din mai multe zone ale judetului, precum şi din tara.

_______________________________________





Ansamblul folcloric ,,Comorile Neamtului" din Piatra Neamt

Ansamblu folcloric al Palatului Copiilor Piatra Neamtînfiinţat de catre instructorul-coregraf Anda Croitoriu,  care, din dragoste pentru folclor, a strâns în jurul sau un grup de tineri talentati , punând bazele unui ansamblu de dansuri si cantece populare româneşti. Talentul coregrafului şi eforturile membrilor ansamblului au rodit apoi în numeroase reprezentaţii la nivel local, judeţean şi naţional, pentru ca mai apoi ansamblul să efectueze turnee şi să participe la concursuri şi festivaluri internaţionale. Calitatea artistica a spectacolelor si cromatica costumelor populare au facut ca Ansamblul folcloric ,,Comorile Neamtului" sa reprezinte cu succes folclorul romanesc cu a sa spiritualitate in formele cele mai autentice. Ansamblul folcloric ,,Comorile Neamtului"  reuneste un grup de dansatori ce fascineaza prin forta,autentic si sensibilitate coregrafica, prezinta o mare varietate de dansuri populare autentice romanesti, din toate regiunile tarii. 
_________________________________________

Ansamblul Folcloric ,,Doina Ceahlăului" din Piatra Neamt



Ansamblu folcloric din Piatra Neamt, condus de catre coregraful Adrian Gheorghiu, alcătuit din tineri cu multă dragoste şi pasiune, care-si consacră timpul lor liber pentru cântec şi joc. O prezență deosebită la fiecare eveniment cultural la care sunt invitați. La ora actuală este cotat ca unul dintre cele mai bune ansambluri ale județului Neamț și nu numai. 







___________________________________________________________



Ansamblul Folcloric ,,Izvoarele Borcutului" din Borca, jud. Neamt



Ansamblu folcloric din comuna Borca, judetul Neamt. Ansamblul pastreaza neintinata zestrea stramoseasca a Vaii Bistritei.   Participa activ la numeroase manifestari culturale din judet si din tara . 





_________________________________________

Ansamblul Folcloric ,,Drumul Baltagului" din Borca, jud. Neamt


Ansamblu folcloric traditional din comuna Borca, judetul Neamt. Ansamblul pastreaza si perpetueaza zestrea etnofolclorica a Vaii Bistritei.   Participa activ la numeroase manifestari culturale din judet si din tara . 









_______________________________________

Ansamblul Folcloric ,,Miorita" din Piatra Soimului, jud. Neamt


  • Ansamblul folcloric Miorita din Piatra Soimului este un ansamblu de dansuri si cantece populare din zona Neamtului. În anul 1972, la iniţiativa şi sub conducerea domnului Marian Gheorghe, fiu al comunei, ia fiinţă formaţia de fluieraşi, constituită din nouăsprezece membri, o contribuţie deosebită având-o fraţii Simion şi Gheorghe Drăguşanu. Formaţia a avut o evoluţie merituoasă, obţinând numeroase premii şi distincţii. Prestaţiile artistice ale oamenilor din comună au făcut faimă grupului, atât în judeţ, cât şi în ţară. După anul 1989, formaţia iniţială a fost lărgită, devenind ansamblu folcloric, sub conducerea profesorului Gheorghe Ţăbârnac. Acesta s-a preocupat pentru instruirea membrilor ansamblului organizând secţiunile acestuia ca formaţie de fluieraşi, dansuri populare şi solişti vocali şi instrumentişti. Ansamblul a participat la festivaluri folclorice şi evenimente culturale precum Festivalul de Datini şi Obiceiuri de la Piatra-Neamţ, cel de la Sibiu, Ziua Războienilor, Pădurea de Argint. În prezent, Ansamblul Mioriţa numără patruzeci de membri, între care doi fluieraşi, un toboşar şi un acordeonist, şi este coordonat de Ioan Oţel, viceprimarul comunei, omul care, pe lângă treburile gospodăreşti ale comunităţii, are grijă şi de perpetuarea moştenirii strămoşeşti.
__________________________________
Asteptăm de la dumneavoastră si alte informaţii referitoare la ansambluri, interpreţi şi rapsozi populari din Neamt în scopul creării unei baze de date cât mai aproape de realitate . Vă mulţumim pentru vizită !




3 comentarii:

  1. Multumim pentru popularizare. Am pus si linkul blogului dvoastra pe cel al Ansamblului Toporasul. Sa speram ca folclorul nemtean va fi tot mai cunoscut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ca ar mai fi solisti care sa fie adaugati acestei liste.Apreciez asa o realizare ca un ghid de orientare pentru cei interesati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da. Am enumerat aici solistii care au muncit si si-au creat un repertoriu propriu, laureati la concursuri. Daca aveti completari care merită sa fie incluse, va astept cu un mesaj privat la ghitadandu@gmail.com

      Ștergere